Grote onbekende tekening van Stien Eelsingh ontdekt

Op een Nederlandse veilingsite werd een tot voor kort onbekende tekening van Stien Eelsingh ontdekt. Het is een uitgewerkte versie van Dicht bij Beppe, die wel bij de Stien Eelsingh Stichting geregistreerd staat. De vader van de huidige eigenaar, Dick Perridon uit Bergschenhoek, heeft het waarschijnlijk van Stien zelf gekocht of geruild.

Perridons vader was een van de eersten in Nederland met een scooter, waarmee hij beroepsmatig heel Nederland afreisde. In Staphorst werd de toen kersverse vader getroffen door de ontroerend intense tekening van grootmoeder en kind en nam deze mee als geschenk voor zijn vrouw. Na hun scheiding in de jaren zeventig werd het werk opgeslagen en is pas na het recente overlijden van Perridons moeder weer tevoorschijn gekomen. Mevrouw Perridon kwam op het idee het werk in lange bruikleen te geven bij het Stedelijk Museum Meppel, waar ongeveer 50 kunstwerken van Stien Eelsingh op zaal te zien zijn.

Opvallend is de dubbele ondertekening en datering. Eelsingh ondertekende haar werk, maar dateerde het zelden na 1945. De datering, 1958, kan zijn toegevoegd op verzoek van de koper die het jaar daarvoor vader was geworden.

Voor de Stien Eelsingh Stichting en het Stedelijk Museum Meppel is het een belangrijk werk voor de kunsthistorische datering van Eelsinghs oeuvre.

Het Stedelijk Museum Meppel, gevestigd aan Hoofdstraat 22 te Meppel, is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00-17:00u. www.stedelijkmuseummeppel.nl

Foto Hilbert Heitmeijer. Dichter bij Beppe: Dick Perridon overhandigt tekening aan conservator Mieke Mulders