Gemeenteraad schaart zich unaniem achter noodverordening

Op de gemeenteraadsvergadering van Meppel verklaarde burgemeester Richard Korteland zijn besluit tot noodverordening, eind januari. Hij had geen reden tot zweten: De raad steunde zijn beslissing unaniem. Er klonken louter positieve woorden. “De signalen op social media om te gaan rellen waren overduidelijk”, reageerde Elisabeth Bakkenes van Sterk Meppel op de gemeenteraadsvergadering. “Daarom hebben we alleen maar complimenten voor de burgemeester en het crisisteam.”

“Wat goed dat er op deze manier ingegrepen is”, zei Frank Perquin (VVD). “De preventieve werking is bereikt. Het is heel goed dat het in Meppel rustig is gebleven. Ondernemers waardeerden het enorm.”
Ook Groenlinks was blij met het besluit. “Wij staan volledig achter de keuze van de burgemeester”, reageerde Anouk de Vlieg. Wel maakte ze zich zorgen over de inclusiviteit. “De maatregel richt zich op iedere potentiële deelnemer van rellen. We vragen ons wel af of hierin rekening is gehouden met etnisch profileren.”

De burgemeester zegt dat van etnisch profileren absoluut geen sprake is geweest. Burgemeester Korteland kondigde de noodverordening af op 29 januari. Aanleiding voor de maatregel waren de oproepen op sociale media om in Meppel te rellen. De politie zag dat de oproepen via sociale media veel gedeeld werden en was bang dat in Meppel ook rellen konden ontstaan, omdat soortgelijke berichten in andere steden inderdaad tot rellen leidden. Op 2 februari werd de noodverordening ingetrokken.

Foto Arjan Tien