Cultuur

Geen dag zonder Bach: Lezing-boekpresentatie op 13 april

Ed van Tellingen interviewt schrijver Rinke van der Valle bij boekhandel Riemer Barth

Johann Sebastian Bach wordt beschouwd als de grootste componist aller tijden. Hoe komt het dat zijn muziek zo vaak gespeeld wordt en dat zo veel mensen zijn muziek zo graag beluisteren? Kortom: wat is het geheim van de muziek van Bach?

Deze en andere vragen over Bach stelde Rinke van der Valle in zijn gesprekken met vijftien personen die bijna dagelijks met Bachs muziek bezig zijn. Op woensdag 13 april wordt het boek gepresenteerd, waarin deze verhalen gebundeld zijn. Het voorwoord van het boek is van Masaaki Suzuki, dirigent van het Bach Collegium Japan. Gerenommeerde dirigenten als Ton Koopman en Jos van Veldhoven, schrijver Maarten ’t Hart, Bachbiograaf Christoph Wolff, zanger Peter Kooij en organist Leo van Doeselaar vertellen wat de muziek van Bach voor hen betekent.

Van der Valle is op 13 april bij boekhandel Riemer Barth aanwezig en geeft ter gelegenheid van de presentatie een lezing met beeld en geluid over Bach. Ed van Tellingen, voormalig journalist bij het Dagblad van het Noorden, interviewt Van der Valle. De avond begint om 19:30 uur en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd van 6 euro per persoon. U kunt zich aanmelden via www.boekhandelriemer.nl of in de winkel aan de Woldstraat 5.

Rinke van der Valle (1950) was van 1974 tot 2000 wiskundeleraar in het voortgezet onderwijs. Vanaf 2000 was hij adviseur internationalisering bij het Europees Platform (nu Nuffic) en sinds 2012 is hij freelance adviseur internationalisering. Muziek is zijn hobby. Vanaf zijn twaalfde speelt hij orgel en heeft een liefde ontwikkeld voor de werken van Bach. Later kwamen daar de vocale werken als de Matthäus Passion, de Johannes Passion, de Hohe Messe en andere werken bij die hij als tenor meezong in diverse koren. Zijn motto is “Geen dag zonder Bach”. Hij verdiept zich graag in alle facetten van zijn muziek. Hij geeft diverse lezingen over het leven en werk van Bach.

Foto eigen