Fietsvierdaagse Meppel goed van start: ‘Heerlijke dag gehad’

Dinsdag ging de Drentse Fietsvierdaagse van start. Meppel was een van de startplaatsen: vanaf sportpark Ezinge vertrokken er zo’n 800 fietsers. Voorzitter Bart Kattenberg kijkt tevreden terug op de aftrap.

“Het was een heerlijke dag. Geen ongelukken, blije mensen: we zijn zeer tevreden”, vertelt Kattenberg. De deelnemers fietsten een route langs Zwartsluis en Genemuiden. Onderweg konden ze het tapijtmuseum bezoeken. “De deelnemers vonden het een prachtige route. Ook het tapijtmuseum viel goed in de smaak. Veel mensen zijn daar naar binnengegaan.”

Vanwege het coronavirus waren er wel enkele aanpassingen. Het aantal fietsers lag iets lager. Normaal trekt Meppel wel 1000 fietsers. “Misschien zijn mensen toch wat voorzichtig”, aldus Kattenberg. Daarnaast is stempelpost verdwenen. “We hebben een vergunning gekregen op voorwaarde dat het een doorstroom-evenement is. Stempelen betekend een opeenhoping van mensen, en dat strookt niet.”

“Ik vind dat heel jammer”, vervolgt Kattenberg. “Het gaat mij niet om het stempelen. Daar doen we nooit moeilijk over. Het gaat om de gezellige plekken die we creëren bij lokale ondernemers. De post was voorheen bijvoorbeeld binnen in een café. Dat betekent dat die horecaondernemer 800 man over de vloer krijgt. Dat zijn toch een hoop kopjes koffie, en daar doen we het voor.”

Voor de komende dagen kunnen mensen zich nog aanmelden. Op de website zijn ook de verschillende routes te bekijken. Voor volgend jaar hoopt Kattenberg op een ouderwetse fietsvierdaagse. “Dan gaan we weer helemaal los. Mèt stempelpost.”

Foto Leo de Harder