Regio

Een strenge winter kan 30% meer gas vragen

Door de alsmaar stijgende gasprijzen kijken veel mensen met gespannen blik naar komende winter. Een strenge winter kan voor een gasrekening zorgen die 30% duurder uitvalt dan in een gemiddelde winter. De kans dat we een zeer koud stookseizoen krijgen, is door opwarming van de aarde tegenwoordig zeven keer kleiner dan halverwege vorige eeuw.

Een zacht stookseizoen is natuurlijk gunstiger voor de portemonnee. Gemiddeld genomen is de gemiddelde temperatuur tussen 1 oktober en 30 april ongeveer 6,6 graden. Dat is anderhalve graad warmer dan halverwege vorige eeuw toen de gemiddelde temperatuur van het stookseizoen nog 5,1 graden was.

Een zeer koud stookseizoen die nu eens per dertig jaar voorkomt, kwam in de vorige eeuw zeven keer zo vaak voor. Statistisch gezien is de kans op een zeer koud stookseizoen dus klein.

Een zeer koud stookseizoen levert mensen een fors hogere gasrekening op. Wanneer we tóch te maken krijgen met een winter vergelijkbaar met de koudste exemplaren van de vorige eeuw, dan ligt het gasverbruik ruim 30% boven dat van een gemiddeld stookseizoen. Het koudste stookseizoen van deze eeuw was die van 2012-2013, wat vergelijkbaar was met een gemiddeld stookseizoen halverwege vorige eeuw.

Foto Shutterstock