Deze zaken zijn anno nu belangrijk voor jongeren

Wie een cadeau zoekt voor een puber of gewoon aansluiting wil vinden bij hedendaagse trends, doet er goed aan zich zo nu en dan te verdiepen in een belevingswereld die misschien niet voor iedereen even bekend is. Dat is geen wereldschokkende ervaring. Veel verandert, sommige dingen blijven hetzelfde en in een enkel geval wordt er een onverwachte sprong terug in de tijd gemaakt.

(Aanvullingen op) digitale apparaten
Digitale apparaten zijn eerder regel dan uitzondering. Het klassieke dure horloge is voor een deel van de jeugd interessant, de meesten kiezen echter voor een klokje met meer mogelijkheden en komen uit bij de nieuwste Apple Watch. Ook hier wordt vaak van bandje gewisseld, er is intussen een zeer divers aanbod. Zoek op ‘bandjes apple watch 7‘ om er op 123watches.nl achter te komen dat het de details zijn waarmee jongeren zich nog steeds onderscheiden. Denk ook aan telefoon- en tablethoesjes en de accessoires die influencers gebruiken, zoals selfie-sticks en zogenaamde led rings. Aan het winkelaanbod in de grote steden is goed te zien dat de tijden veranderen en dat de nadruk deels op het online bestaan ligt.

Tijdloos: kledingtrends
Er is weinig veranderd in het mechanisme van goed werkende marketing. De grote merken ontwerpen nieuwe items, de etalages worden ermee volgehangen en niet veel later lijkt de hele natie ermee rond te lopen. Dat gaat al decennialang zo. Wat wel veranderd is, is het streven naar duurzaamheid. Kledingmerken staan zich tegenwoordig voor op de verantwoorde herkomst van hun materialen en de natuur- en mensvriendelijke manier waarop een en ander wordt geproduceerd. Over winkelketen H&M is bijvoorbeeld veel discussie geweest, al kwamen zij wel als een van de eersten met een recycleproject: nog steeds kan oude kleding ingeleverd worden in ruil voor waardebonnen. De manier waarop mode aan de man gebracht is dus niet veranderd, de echte beweging zit hem in de productie.

Vintage en retro
De belevingswereld van de jeugd maakt soms onverwachte sprongen, dat zien we bijvoorbeeld terug in de manier waarop ze naar muziek luisteren. De comeback van vinyl is bijzonder, en het lag voor de hand dat jongeren vroeg of laat ook weer cd’s gingen kopen. Hoe deze trend zich voortzet, is nog ongewis, maar het geeft andermaal aan dat jongeren meer dan ooit een hang hebben naar vintage en retro. Ze duiken in de platenverzameling van hun (groot)ouders en je ziet ze shirts dragen van helden uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Een mooi ijkpunt is de jaarlijkse Top 2000, een lijst waarop massaal door jong en oud wordt gestemd.