De wereld volgens Darp centraal in Stadsgesprek

Schrijver Frank Westerman is maandagavond 25 november (20.15 uur) de inleider voor het tweede Stadsgesprek in de Engelenbak van Schouwburg Ogterop. Het Stadsgesprek is een initiatief van een aantal Meppelers in samenwerking met de schouwburg om met enige regelmaat maatschappelijk belangwekkende thema’s te belichten. Frank Westerman heeft onlangs zijn nieuwe boek ‘De wereld volgens Darp’ gepresenteerd in het dorpshuis De Stobbe in Darp. In Havelterberg nabij Darp lagen naar verluidt veertig kernwapens van de VS opgeslagen als afschrikking voor de Sovjet Unie.

Deze kernkoppen vertegenwoordigden volgens Frank Westerman 80 keer de vernietigingskracht van Hiroshima. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ieder jaar op Tweede Kerstdag gedemonstreerd tegen de Amerikaanse atoomwapens. Frank Westerman was twee keer een van de jeugdige pacifistische demonstranten. ‘De wereld volgens Darp’ gaat over de periode van de Koude Oorlog. Ook persoonlijke ervaringen komen aan bod. In zijn lezing op maandagavond 25 november blikt Westerman terug op de polaire temperatuur ten tijde van de Koude Oorlog.

Hij leest voor uit zijn boek en gaat na de pauze in gesprek met de bezoekers. Een van de vragen die aan de orde komt, is of de wereld nu in vergelijking met de tijd van vóór de val van de Muur in 1989 veiliger is. Achteraf kan volgens Westerman worden vastgesteld dat de balans van wederzijdse afschrikking tussen Oost en West heeft gewerkt. Hij waarschuwt echter dat er weer een wapenwedloop dreigt tussen Rusland en het westen. Er zijn bovendien meer landen die over kernwapens beschikken. Het Stadsgesprek in de Engelenbak van Ogterop is gratis bij te wonen.

Foto Ogterop