Cultuur

Componist Stoppelenburg komt met nieuw muziekgenre in Ogterop

Het ‘experimentele filmconcert “Verbeelde Compositie” vindt plaats a.s. zondagmiddag 2 oktober om 14.30uur in Schouwburg Ogterop in Meppel.

Dit nieuwe genre ‘filmconcert’ neemt afstand van de gebruikelijke concertregistraties, is ook geen filmmuziek, maar richt zich op de verbeelding van bestaande muziek. En die bewerkstelligt op haar beurt een bijna elektriserende wisselwerking tussen beide. Kijken en luisteren worden aldus intenser.

Zogezegd een nieuwe manier – mede door verborgen tegenstellingen – om film, literatuur en beeldende kunst te verbinden met complete muziekstukken.

Stoppelenburg gebruikte soms bestaande of gemaakte verfilmingen van anderen, zoals in het Erotisch Kabinet uit Schilderingen in het Nijsinghhuis (Eelde Museum De Buitenplaats) en in de prachtige tuin van een bevriend schrijver bij zijn Ciacona. Ook in de strijd tussen Creed en Cross, (Credo (geloofsbelijdenis) versus Via Crucis (kruisweg).

In andere gevallen ging hijzelf aan het werk, zoals bij de Zuid-Afrikaanse tragedie rond de dichteres Ingrid Jonker, bij de Drie Negro Spirituals en in Roodkapje, waarin de toenmalige opvoedkundige moed en tederheid het opneemt tegen het absolute kwaad van de thans beschermde wolf.

De twee Cabaretliederen (1988) op tekst van Willem Wilmink tonen de componist van een andere kant. Qua genre in dubbele betekenis want het gaat hier heel even om een live theateruitvoering in een film door hemzelf en dochter Charlotte Stoppelenburg.

www.willemstoppelenburg.nl en https://www.schouwburgogterop.nl/