Bibliotheken gaan stap voor stap weer open

De bibliotheken van Biblionet Drenthe treffen voorbereidingen om stap voor stap open te gaan voor het publiek. De dienstverlening is voorlopig beperkt. Komende week zijn er in veel bibliotheken inlevermomenten. Tijdens de persconferentie van het kabinet op 6 mei is aangegeven dat de bibliotheken vanaf 11 mei onder voorwaarden hun deuren mogen openen. Daarbij moeten ze zich strikt houden aan de landelijk vastgestelde protocollen en aan de geldende verordeningen. Met het oog voor de gezondheid van de bezoekers heeft Biblionet Drenthe besloten de bibliotheken gefaseerd weer open te laten gaan voor het publiek.

Daarvoor wordt per bibliotheek onderzocht of en hoe dit veilig kan. Voor de komende periode gelden er regels voor het bezoek. Zo is er een maximum aantal personen per bibliotheek, moet iedereen de anderhalve meter richtlijn naleven en gelden er hygiënische maatregelen. Voorlopig is alleen uitlenen en inleveren mogelijk. Bezoekers kunnen geen gebruik maken van de leestafel, toiletten, publieks-pc’s, ontmoetplekken en kopieermachines. Ook zijn er nog geen activiteiten in de bibliotheek.

In de afgelopen periode hebben de bibliotheken duizenden boeken via de bezorgservice bij de klanten thuis gebracht. Om deze boeken weer op te kunnen nemen in het uitleenproces, worden er komende week inlevermomenten georganiseerd. De teruggebrachte boeken worden enkele dagen in quarantaine geplaatst.
Het advies aan klanten is om de website of de social mediakanalen van de bibliotheek in de gaten te houden voor de exacte openingsdata en voorwaarden.