Belastingdienst waarschuwt voor nepberichten

Er is steeds meer sprake van internetcriminaliteit, blijkt uit recente cijfers van onder andere de politie en Betaalvereniging Nederland. Ook de Belastingdienst merkt dit. In heel 2020 ontving de Belastingdienst ruim 160.000 meldingen over frauduleuze phishingmails, – sms’jes en -WhatsAppberichten. In 2017 waren dit er nog geen 8.000. “Door corona spenderen mensen meer tijd achter hun computer dan normaal. Internetcriminelen spelen daar op in en halen in hun dreigende berichten ook de coronapandemie aan,” zegt Jan Polkerman, CTO van de Belastingdienst.

Een voorbeeld: Geachte meneer of mevrouw, uw openstaande schuld met kenmerk BJM9020 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan.U wordt gevraagd het bedrag direct over te maken om te voorkomen dat de deurwaarder aan de deur komt. Een nepbericht . Check het emailadres, klik niet op links, ook niet op bijlagen, geef geen informatie weg, de belastingdienst vraagt nooit per email naar je persoonlijke gegevens en voegt ook geen inloglinks toe, Bel met de BelastingTelefoon als je twijfelt via 0800 0543. Of check je Berichteninbox op MijnBelastingdienst.

Check op www.belastingdienst.nl/security hoe je onveilige situaties kunt melden met betrekking tot internetcriminaliteit uit naam van de Belastingdienst. Ontvang je een phishingbericht uit naam van de Belastingdienst? Laat het de Belastingdienst weten als je een nepbericht krijgt en stuur het bericht, bijvoorbeeld met een screenshot, door naar valse-email@belastingdienst.nl. Zo help jij de Belastingdienst om internetcriminelen een stap voor te blijven. Bewaar dit bericht voor het geval dat..

Foto Shutterstock