Autobezit Drenthe en ook Meppel neemt toe

Tussen 2005 en 2020 is het aantal auto’s per huishouden in Nederland toegenomen met 8,9%. Nergens schaften huishoudens zo veel auto’s aan als in Drenthe. Per huishouden staan hier gemiddeld 1,17 auto’s op de oprit: 22,4% meer dan het landelijke gemiddelde. De grootste gemeentelijke uitschieter in Nederland is Staphorst met 53,3% meer auto’s per huishouden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van meest recente CBS-data.

In 2005 hadden Nederlandse huishoudens gemiddeld 0,88 auto’s. Vijftien jaar later was dit aantal toegenomen tot iets minder dan één auto per huishouden (0,96). Dit is een toename van 8,9%. Volgens Eelko van Dijk van Independer ligt die groei vooral bij grotere gezinnen. “Zij kopen bijvoorbeeld een tweede auto. Die tweede auto is buiten de randstad makkelijker te parkeren. Ook zijn de afstanden naar bijvoorbeeld supermarkten en winkelcentra daar vaak groter.”

Top 3 Drentse gemeenten
In Meppel staan 15.713 auto’s. Dat komt neer op 1,02 auto’s per huishouden. 6,5% meer dan het landelijk gemiddelde.

In alle Drentse gemeenten ligt het autobezit boven het landelijk gemiddelde. In Assen is dit met 0,99 auto’s per huishouden het laagst. In alle andere gemeenten ligt dit boven de 1. Uitschieters zijn De Wolden (1,39), Borger-Odoorn (1,34) en Aa en Hunze (1,31).

53,3% meer auto’s in Staphorst
Op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen. In het Overijsselse Staphorst hebben huishoudens de meeste auto’s: gemiddeld 1,46. Dit is ruim de helft meer dan het landelijk gemiddelde (+53,3%). Dit hoge aantal is te verklaren door de relatief grote gezinnen. Bovendien reist men hier gemiddeld gezien ruim 2,5 keer verder naar een grote supermarkt dan landelijk gemiddeld.

Foto Pixabay