Ondernemend

Anders rijden: vijf voorbeelden van duurzaam vervoer per auto

Commerciële partnerbijdrage

Het nieuwe rijden wordt overal aangekondigd: als het aan de industrie ligt kopen we allemaal nog liever gisteren dan vandaag een elektrische auto. Maar er zijn nog niet genoeg oplaadpunten, en belangrijker nog, niet iedereen heeft het geld om zo’n wagen aan te schaffen. Daarom is er ook zoiets als ‘anders rijden’. Hoe dat eruitziet? Vijf voorbeelden.

Liever een busje? Koop een occasion
Duurzaam rijden houdt ook in dat we hergebruiken in plaats van weggooien. En één auto hebben in plaats van twee. Het komt voor dat mensen hun bedrijfswagen tevens gebruiken als gezinsauto. Belastingtechnisch is dat bovendien aantrekkelijk. Kijk eens op de website Dutchvans.com en denk aan een tweedehands busje met dubbele cabine, bijvoorbeeld een Ford Transit Custom occasion. Daar vervoer je inclusief jezelf zes personen mee, en een hoop bagage. Een zegen tijdens vakanties, omdat het rijden in een busje meer voordelen met zich meebrengt.

Auto delen
Dat busje kan tevens gedeeld worden met andere gezinnen om twee moderne, maar glasheldere en logische redenen. 1. Hoe vaak ben je daadwerkelijk met het hele gezin op pad? 2. Hoe vaak heb je in dit land vol fietspaden en openbaar vervoer nou een auto nodig? Ook als ondernemer ben je misschien niet constant onderweg, en is het een optie om de bedrijfswagen met een vakgenoot te delen. Dit vraagt wel om een streng rooster en goede afspraken, maar mogelijk en duurzaam is het zeker.

Meer thuiswerken
Of je nu in een busje rijdt of in een auto, bij de twee vragen die je jezelf net stelde neem je het nieuwe werken mee. Veel werk is immers op afstand uit te voeren. Niet dat je je gezicht nooit meer op kantoor of bij relaties laat zien, maar meer thuiswerken zorgt voor minder uitstoot.

Verhuren
Niet alleen delen, maar ook verhuren is een optie. Met campers wordt dit al lange tijd gedaan, tegen zeer schappelijke prijzen. Zo staan voertuigen geen spinnenwebben te vergaren in de stalling, en hebben anderen er ook plezier van. Doe je dit ook met jouw auto, dan sla je dus twee vliegen in een klap. Of drie, als je huurders het niet erg vinden om met jouw bedrijfsnaam op de zijkant rond te rijden.

Carpoolen
Net als bij het thuiswerken maakt het niet veel uit in wat voor auto je verplaatst als je het good old carpoolen nieuw leven inblaast. Forensen samen met een of enkele collega’s, of anderen die dezelfde kant op moeten, het is niet alleen duurzaam maar ook een stuk gezelliger.