Ambitieus Stedelijk Museum Meppel succesvol geopend

Zondagmiddag werd het Stedelijk Museum Meppel feestelijk geopend. Dat was voor het eerst onder deze nieuwe naam, tot voor kort was dat Kunsthuis Secretarie. Voor voorzitter Jaap van der Veen is het de eerste stap naar een succesvolle toekomst.

Zondagmiddag was er een klein, maar bijzonder gezelschap uitgenodigd voor de officiële opening. Poppenkunstenaar Henk Boerwinkel was aanwezig, evenals familie van kunstenaars Stien Eelsingh en André Idserda. Allemaal kwamen zij kijken naar de nieuwe tentoonstelling.

Met de nieuwe naam slaat het museum een nieuwe koers in. Er moet binnenkort een officiële museumstatus komen. “En daar hoort een vaste collectie bij”, vertelt voorzitter Jaap van der Veen. Die vond hij in Stien Eelsingh, de kunstenares uit Staphorst. “Zij had tot nu nergens een vaste plek. Die heeft ze nu gekregen bij ons. We laten niet alleen de populaire werken zien, ook de minder bekende werken. Zo krijgen de mensen echt een totaalbeeld.”

Cadeau
Bij die officiële status hoort ook een goede wisselcollectie. “Daarom hebben we een bijzondere collectie werk van André Idserda bij elkaar gezocht”, vervolgt Van der Veen. “Totaal hebben we 75 items.”

Dat werd er eentje meer: de achterkleinzoon van Idserda was zelfs overgevlogen uit de Verenigde Staten. Hij nam een schilderij van Idserda mee, dat tot dat moment op zijn nachtkastje stond. Uit dankbaarheid voor de mooie expositie over zijn voorvader gaf hij het schilderij cadeau aan het museum. “Daar gaan we zeker plek voor maken”, glunderde Mieke Mulders van de tentoonstellingscommissie.

Na een wandeling door het museum viel er ook een lach te zien bij Margreet Frankot, dochter van Stien Eelsingh. “Ik ben heel blij met de tentoonstelling. Er staat meer dan kunst, ook een kast en andere dingen die bij haar horen. Dat vind ik wel heel leuk.”

Verbouwing
Naast het werk van Eelsingh en Idserda is er plek voor de poppen van Henk Boerwinkel en het Meppeler Zilver. Samen moet het veel bezoekers opleveren. “We zitten nu op zo’n 4000 bezoekers per jaar”, zei zei een ambitieuze Van der Veen. “Dan moet er meer worden. We mikken op 10.000 of meer. Dat moet kunnen met ons verzorgingsgebied.”

Een verbouwing zou wel helpen bij de ambities, geeft Van der Veen toe. “We hebben een mooi gebouw op een prachtige plek in de stad. Er is wel een probleem: het is gedateerd en we hebben geen lift. Daar zijn plannen voor en we zijn in gesprek met de gemeente. Ondertussen ontstaan ook gedachten hoe we financiën uit de Meppeler gemeenschap zouden kunnen halen. Dat is best serieus, maar dat werkt alleen met de hefboom waarin de gemeente ook meedoet.”