Exposities

2 Maartjes in 1 Museum

Stedelijk Museum Meppel biedt jong talent graag een podium. Het komende voorjaar, tot 12 juni, zijn kunstwerken te zien van Maartje Ilse Jansen en Maartje Bezemer. In de expositie 2 Maartjes in april en mei, laten ze in hun nog kleine, maar verrassende en intense oeuvre zien.

In de kunstwereld werden gevoel en idee steeds belangrijker, sinds de vorige eeuw. Dit ging ten koste van het academische ambacht, dat zich sinds de renaissance ontwikkeld had. Nadat Academie Minerva in 1993 deze klassieke leergang van schilderkunst afschafte, werd dit nergens meer in Nederland onderwezen. Als reactie hierop werd de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen opgericht.

Maartje Bezemer heeft deze vakopleiding in 2021, midden in de woedende pandemie, afgerond. Maartje Ilse Jansen studeerde dat jaar af aan hedendaagse kunstacademie Artez in Zwolle. Na een veelzijdige opleiding in diverse kunstdisciplines specialiseerde zij zich in schilderkunst.

Beide Maartjes, van dezelfde generatie, woonachtig bij Meppel en Hoogeveen, hebben in dezelfde tijd kunstopleidingen gevolgd die, naast genoeg overeenkomsten, een bijna tegengesteld uitgangspunt hebben. Hoe heeft dit hen als kunstenaar gevormd? Op het eerste gezicht lijkt hun kunst formeel op elkaar, maar is dat ook zo? Wat vinden ze daar zelf van? En ziet het publiek dubbel na twee keer kijken?

De tentoonstelling is voor publiek toegankelijk vanaf vrijdag 8 april om 13:00u, maar wordt voor genodigden officieel geopend op zondag 10 april om 16:00u. door kunstenaar en docent Peter Hartwig en mystiek musicus Bep Pierik. Hoofdstraat 22, Meppel. Geopend vr-zo: 13:00-17:00u.

Foto RTV Meppel