Cultuur

1e Voorstelling Productiehuis Mevrouw Ogterop is ode aan actrice

Het nieuwe Drentse Productiehuis Mevrouw Ogterop presenteert haar eerste voorstelling: ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’, een theatertekst van Magne van den Berg. Op zaterdag 26 maart wordt de première gevierd in eigen huis: Schouwburg Ogterop in Meppel.

Ode aan de actrice
‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ is een ode aan de actrice, gespeeld door Lotte Dunselman, Marjolein Ley en Alejandra Theus. Een confronterende en tragikomische voorstelling waarin drie actrices in een scherpe dialoog hun eigen rol bezien. Ze gaan in verzet tegen het systeem waarin ze gevangen zitten. Of waarin ze zichzelf gevangen houden. Lukt het om er aan te ontsnappen? Hun machteloosheid is zowel schrijnend als geestig.

Theatertekst uit 2010 nog steeds pijnlijk actueel
“Een theatertekst van Magne van den Berg voor twee of drie actrices van de kleine zaal die af en toe ook in de grote zaal staan” luidt de ondertitel. Van den Berg schreef de tekst al in 2010 in Berlijn, waar ze twee actrices over hun dagelijkse toneelpraktijk hoorde praten. “Dat raakte me, het waren geen me too verhalen, maar het schuurde er tegenaan. Me too daar waren we nog helemaal niet mee bezig in die tijd, wat niet betekent dat het niet aan de hand was. Ik bemerkte dat de positie van actrices ten opzichte van hun regisseur soms een wanhopige was. Er zat een dubbelheid in de actrices, aan de ene kant waren ze heel mondig, aan de andere kant zeer dienstbaar aan de wens van hun regisseur, onderdanig bijna”. De tekst werd geschreven in 2010 en 2015, maar nooit volledig gespeeld. Misschien was de tijd er nog niet rijp voor, tot Lotte Dunselman, artistiek leider van Productiehuis Mevrouw Ogterop, Van den Berg benaderde voor de eerste voorstelling van het nieuwe productiehuis.

Nu, 11 jaar later, wordt de tekst voor het eerst ten tonele gebracht. Met een onderwerp dat nog steeds pijnlijk actueel is. Dunselman geeft aan hoe ze tot deze keuze kwam: “Focussen op de rol van de actrice, is een manier om een breed maatschappelijk thema concreet te maken. Ik wil laten zien hoe vast wij vrouwen zitten in het personage dat voor ons geschreven is. Als artistiek leider heb ik altijd toneelstukken laten schrijven waarin vrouwen als vanzelfsprekend hoofdrollen speelden: personages die wij als volwaardig beschouwen. En ik realiseer me dat ik daarmee ook als actrice een dans ben ontsprongen, ik prijs me gelukkig dat ik mijn toneeljaren niet heb gevuld met onbenullige, geile bijrollen, zittend op een bank als beeldvulling, al dan niet met een glossy in mijn hand.”

Nieuw productiehuis: voorstellingen van Drentse bodem
Productiehuis Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om ook in Drenthe professionele voorstellingen te ontwikkelen die vervolgens door het land kunnen touren. De producties zijn toneelmatig, eigenzinnig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. Lotte Dunselman neemt de komende drie jaar de artistieke leiding van Productiehuis Mevrouw Ogterop op zich.

Meer informatie op www.mevrouwogterop.nl. Kaarten zijn te koop via www.schouwburgogterop.nl.

Foto Sanne Peper