12.100 Meppelers ontvangen brief over keuze Donorregister

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Meppel die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 17 februari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 12.100 Meppelers. Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Demissionair minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.” Tot 1 januari 2021 vulde 56% van de Meppelers vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in.

Van de ingevulde keuzes gaat het bij 55,6% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 34,1% wil geen orgaandonor worden en 10,3% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.
Als je al weet welke van de mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via https://www.donorregister.nl/

Foto Shutterstock